Huisarts in opleiding (AIOS)
Wie huisarts wil worden, moet na het behalen van het artsexamen de specialisatie huisartsgeneeskunde volgen. Deze specialisatie duurt drie jaar. In het 1ste en 3de jaar werkt de Aios in een huisartsenpraktijk. Er wordt tijdens deze specialisatie steeds gewerkt onder begeleiding van een ervaren en getrainde huisarts, de opleider huisartsgeneeskunde. Bij ons in de praktijk is dat dokter Rick.
De AIOS houdt zelfstandig spreekuur en legt visites af. Zonodig overlegt de AIOS met de opleider of een van de andere artsen tijdens of na het spreekuur of een visite. Soms wordt het spreekuur of de visite ook samen gedaan.
Tijdens het werken op de Spoedpost doet de AIOS ervaring op in het verrichten van avond-, nacht- en weekenddiensten.
De AIOS heeft 1x per week onderwijs aan de universiteit . Onze praktijk is verbonden aan het Leids Universitair Huisartseninstituut.
Het 2e jaar van de opleiding werkt de AIOS in het ziekenhuis/verpleeghuis en/of GGZ instelling.
Gedurende het 3de jaar van de opleiding zal de AIOS 2 weken geheel zelfstandig werken. De opleider is dan niet aanwezig en de AIOS draagt de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen in de praktijk. Er is wel de mogelijkheid ruggespraak te houden met een ervaren collega .
Waarom werkt de praktijk met huisartsen in opleiding ?
De huisartsen willen graag hun ervaring en enthousiasme voor het vak overbrengen aan jonge artsen, om op die manier goede huisartsen voor de toekomst af te kunnen leveren en een toekomstig tekort aan huisartsen vóór te zijn. Bovendien brengen deze jonge artsen vaak andere inzichten en nieuwe ideeën mee vanuit de opleiding.